Co jsou to rodinné pokoje a jaké výhody přinášejí? Odpovídala Pavla Jelínková

Chat je uzavřený14.08.2019 11:00

Pavla Jelínková.

Jako doma, ale pod dohledem lékařských a zdravotnických pracovníků. Tak by se dal charakterizovat pokoj rodinného typu, na který dnes lákají porodnice novopečené rodiče. Páry, jež si přejí být od prvních chvil po porodu spolu. Nemocnice Mělník provozuje rodinné pokoje již od října roku 2018, ve středních Čechách a v blízkosti Prahy byla dokonce první. Za tu dobu se může pochlubit zpětnou vazbou desítek párů, které je pozitivně hodnotí. Představují pokoje rodinného typu budoucnost porodnic? Co na nich páry především oceňují? Jak je zde řešena lékařská a zdravotnická péče? Na tyto a další otázky se můžete ptát Pavly Jelínkové, vrchní sestry gynekologicko-porodnického a neonatologického oddělení v Nemocnici Mělník. Host odpovídá ve středu 14. srpna od 11.00.

Pavla Jelínková vystudovala Střední zdravotnickou školu v Mělníku. Na vyšší odborné škole navázala oborem Instrumentování na operačním sále a své vzdělání obohatila o certifikované kurzy v perioperační péči. V roce 1996 se stala součástí sesterského týmu Porodnice Mělník, kde působila až do roku 2000. V letech 2000–2010 pracovala jako zdravotní sestra kardiovaskulární chirurgie ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Od roku 2010 působí na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Mělník.

Chat

  • SOD

    Mají rodinné pokoje nějaké nevýhody?

  • Host chatu

    Dobrý den, pro nás je nejdůležitější zpětná vazba od rodičů, kteří již měli možnost pokoje využít. Hodnocení rodinných pokojů je velice kladné, rodiče jsou nadšení ze služeb, které jsou v komfortních službách pokoje k dispozici.

  • SOD

    Je o rodinné pokoje velký zájem?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano zájem o pokoje je, vycházíme vstříc potřebám nastávajících rodičů. Mohou tak být na porodnici po celý čas spolu.

  • DENMARK

    Jaké jsou největší přednosti rodinných pokojů?

  • Host chatu

    Dobrý den, hlavními přednostmi je hlavně rodinné zázemí a to s veškerým možným komfortem, aby bylo pro maminku, tatínka a novorozence zajišťěn co nejintimnější kontakt již od prvních okamžiků. Nadstandardní pokoje rodinného typu jsou umístěné v klidném prostředí za oddělenou přepážkou oddělení, aby se zamezilo možnému ruchu z běžného provozu a dění v nemocnici. Jsou vybavené manželskou dvoulůžkovou postelí se zdravotnickou matrací, která je pohodlná pro pobyt maminky i tatínka. Moderní nábytek, kuchyňský kout s lednicí a rychlovarnou konvicí doplňují vybavení klimatizovaného pokoje. K dispozici mají rodiče také televizi, přípojku k internetu a kompletní příslušenství pro maminku a novorozence. „Rodiče mohou využít i telefonní linku přímo na oddělení neonatologie. V případě nutnosti si tak mohou zavolat pro pomoc v péči o miminko. V pokojích jsou nainstalovány stmívače světel, aby maminka měla možnost novorozence okamžitě zkontrolovat i v noci. Součástí je sociální zařízení se speciálním sprchovým koutem, který je více prostorný a pro maminky pohodlnější. Pro miminko je v pokojích připravená váha, postýlka s monitorem dechu, speciálně vytvarovaná umyvadla určená ke koupání miminka či pohodlný kojící polštář. Pokoje dolaďují příjemné doplňky, jako jsou župan pro maminku, osuška, ručníky, mýdlo, šampon či vysoušeč vlasů. Kojící čaje a pro oba rodiče je po dobu pobytu zajištěna rovněž stravu, a to snídaně, oběd i večeře.

  • Klara

    Dobrý den,
    je zde nějaký rozdíl oproti nadstandardním pokojům? A jak je to s jejich rezervací? Kolik jich máte k dispozici? Je nějaký pořadník?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, rozdíl je v hlavně v tom, že rodinné pokoje jsou vybaveny manželskou postelí. Na nadstandardních pokojích je lůžko pro maminku a zvlášť lůžko pro tatínka. Na rodinných pokojích navíc vysoušeč vlasů, župan pro maminku, výběr z druhů jídel. :) Rezervace na pokoje nemáme, nevíme přesně kdy maminky k porodu přijedou. Termín porodu je jedna stránka věci, ale samotný průběh porodu druhá :) Nadstandardní i rodinné pokoje řešíme vždy s maminkami při příjmu k porodu.

  • Ota S.

    Moc si to neumím představit. Mohla byste mi popsat, jak to tedy probíhá od příjmu přes porod a další péči o rodičku a mimino po porodu? Kde jsou umístěny tyto pokoje? Kolik se za ně platí?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud má nastávající maminka s tatínkem při příjmu k porodu o rodinný pokoj zájem, jsou zde ubytováni ihned - např. plánovaný císařský řez... Pokud je porod již v běhu, přechází na tento pokoj po porodu z porodního sálu i s narozeným miminkem. Pokoj je vybaven tak, aby zajišťoval komfort jako doma a rodiče se zde tak cítili. Informace podrobnější viz předchozí odpověď. Péče o maminku po porodu i o novorozence je zajištěna stejně jako pro všechny maminky - pokoje jsou v budově Gynekologicko porodnického a Neontologického odd. Cena za rodinný pokoj za den je 1990Kč

  • Jarka P.

    Dobrý den,
    jedná se o nějaký poslední trend? Dost jsem všude teď o tom četla, jak se bude tato oblast podle vás vyvíjet dále? A co porodní domy? Jaký v je váš názor na ně?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, trendem poslední doby je určitě zajištění rodinného zázemí a komfortu pro nastávající rodiče v porodnicích. Těhotenství a porod bývají zásadními milníky v životě každé ženy. Důležité rozhodnutí v tomto období bezesporu představuje výběr porodnice, kterému je nutné věnovat náležitou pozornost. Nyní máme v porodnici Mělník rodinné pokoje 2 a již nyní připravujeme rekonstrukci další dvou pokojů na rodinné. Touto cestou jistě půjdeme my. Porodní domy jsou v mnoha směrech diskutované, nejdůležitější je, aby se maminka s novorozencem cítila v bezpečí a příjemně, a tím myslím i v souvislosti zajištění lékařské péče, v případě, že neprobíhá vše fyziologicky. Např. aby si maminky vybraly porodnici, kde funguje oddělení ARO a krevní banka. Pro potřeby miminka je zase podstatné oddělení neonatologické JIP, kterým v mělnické nemocnici disponujeme.

  • Kristýna L.

    Dá se říci, že jsou rodinné pokoje pro někoho nevhodné? Nebo méně vhodné? Komu byste je především doporučila?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, asi se nedá říci, že budou pro někoho méně vhodné. Pokud bude vše fyziologické, a to myslím i ze strany rodičky, nastávající maminky a novorozence, pokoje jsou vhodné. Situaci spíš řešíme aktuálně a to např.,pokud je nějaká komplikace a novorozenec musí být například na Neonatologické JIP.

  • Hanz

    Zdravím,

    chtěl jsem se zeptat, jaké je v Mělníce konkrétní vybavení těchto rodinných pokojů, zda jsou nějakým způsobem kategorizovány dle komfortu a nadstandardů a kolik peněz obyvatelé za tento pokoj zaplatí.

    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, odpověď níže :)

  • Ela Klasnová

    Dobrý den, a jak je to v této oblasti v zahraničí? Je trend rodinných pokojů i tam? Jaké jsou obecně trendy v porodnictví ve světě a jsme v tomto hodně pozadu?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, pozadu v poměru zahraničí určitě nejsme. A péče v porodnictví české republiky je na vynikající úrovni. Porodnictví je obor, který jde neustále dopředu, a to právě také ve smyslu potřeb nastávajících rodičů. Proto rodinné pokoje s rodinným zázemím, ale se zajištěním lékařské a ošetřovatelské péče.

  • Zuzana J.

    Dobrý den,

    jak moc jsou rodinné pokoje oblíbené, případně plánujte další pokoje takového typu?

    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, pokoje jsou ve velké oblibě. Plánujeme a již připravujeme další 2 rodinné pokoje.

  • Pavla

    Dobrý den, řešíte nějak spolupráci s lékaři mimo nemocnici co se týče informování pacientek? Snažím se zjišťovat informace o co nejkomfortnějším zajištění porodu a můj gynekolog mi o pokojích rodinného typu vůbec neřekl (jsem z Kralup).

  • Host chatu

    Dobrý den, vždy jednou ročně, na jaře pořádá naše Gynekologicko porodnické oddělení "Setkání gynekologů"- a to všech obvodních gynekologů v blízkém okolí. A to právě z důvodů, abychom byli stále v kontaktu a mohli lékaře a jejich sestřičky informovat o novinkách z našeho odd., nabídce odd., popř. plánech do dalších let. Možná se Váš gynekolog nemohl účastnit, z důvodu nehodícího se termínu. Nicméně vše najdete na našich web stránkách nebo FB Porodnice Mělník. Zde jsme stále online :) Přijeďte na prohlídku porodnice, budeme se těšit. :)

  • Jana L.

    Dobrý den, jak dlouho dopředu je nutné se rozhodnout pro rodinný pokoj? Je kapacita dostatečná, aby se člověk mohl rozhodnout třeba až při příjmu do nemocnice, nebo je potřeba se domluvit předem?

  • Host chatu

    Dobrý den, viz odpověď níže. Domlouváme se při příjmu k porodu, ale nebojte nadstandardních pokojů je dohromady 7 - z toho 2 rodinné pokoje. Kapacita je tedy pro nadstandardní pokoje dostatečná. A třeba než přijdete k porodu budou rodinné pokoje již 4. :)

  • Zdena

    Jak přesně rodinné pokoje fungují? Je pro každou rodinu jeden pokoj, nebo se jedná o jeden pokoj pro více rodin?

  • Host chatu

    Dobrý den, jeden pokoj samostatný s veškerým zázemím pro jednu rodinu.

  • Honza

    Dobrý den, s manželkou čekáme potomka a tohle nám přijde fajn. Akorát by nás zajímala ta cena. Je třeba více variant dle nabízeného komfortu? Od drahých po ty levnější? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, rozdíl je v ceně za rodinné pokoje a nadstandardní pokoje - záleží na tom, co vše z nabídky využijte. Vše je uvedeno a rozepsáno v Ceníku nemocnice Mělník- na web stránkách http://www.nemocnice-melnik.cz/info...

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov